In het filmpje hiernaast is goed te zien hoe dit in de praktijk werkt, door iemand te volgen die de fietsenstalling binnen komt en achter in de stalling haar fiets parkeert. Goed licht (wanneer nodig) en optimale energiebesparing gaan hier hand in hand.

Smart lighting

De oude 58W TL armaturen in de fietsenstalling zijn vervangen door waterdichte LED armaturen van Norton. Ieder armatuur is voorzien van een sensor. De sensor detecteert beweging, bij geen beweging dimt het armatuur terug naar een spaarstand van 20%. 

Als een bezoeker de fietsenstalling binnen komt zal bij de eerste detectie door de sensor op grotere afstand het armatuur naar 50% van zijn vermogen schakelen. Als het armatuur tot op een aantal meter is genaderd schakelt het armatuur naar 100% van zijn vermogen. 

Als na een vastgestelde tijd de sensor geen beweging meer detecteert zal het LED armatuur in een aantal stappen terugdimmen naar 20% van zijn vermogen. Omdat dit in een aantal stappen gaat valt het nauwelijks op dat de verlichting weer terugdimt. 

Besparing van 80% op het energieverbruik

Het resultaat is dat de armaturen alleen voor vol licht zorgen op het moment dat het nodig is. Door het heldere licht en de dimstand van 20% heeft de fietsenstalling wel een basisverlichting die zorgt voor een veilig gevoel bij de bezoekers. De Universiteit Utrecht realiseert hiermee een besparing van 80% ten opzichte van de oude situatie terwijl het lichtbeeld aanzienlijk is verbeterd. 

Deze vorm van smart lighting is uitstekend toe te passen op plaatsen waar het licht veel branduren maakt, maar niet altijd op vol vermogen hoeft te branden.