Bij het adviseren van onze klanten bij de overstap van conventionele verlichting naar LED verlichting, maken wij in samenspraak met onze opdrachtgever altijd een aantal afwegingen; één afweging die vaak gemaakt moet worden is de keuze voor een LED retrofit oplossing of de huidige armaturen vervangen voor LED armaturen (met ‘retrofit’ bedoelen wij een één op één lamp vervanging voor een LED lamp, in het huidige armatuur). Hierbij houden wij rekening met een aantal belangrijke aandachtspunten.

De staat van het huidige armatuur

Is de bedrading aangetast door de warmte? Is de kap vergeeld door warmte- of weersinvloeden? Valt de lamphouder bij aanraking uit elkaar? Logischerwijs zijn dit allemaal zaken waarbij de keuze voor een LED retrofit lamp komt te vervallen.

Bij de overstap naar LED is ons credo altijd; meer licht, minder energie. Ga je een LED lamp in een armatuur plaatsen met een slechte kap dan vervalt het ‘meer licht’ gedeelte. En juist die kans missen vinden wij zonde. Een overstap naar LED biedt nu altijd de mogelijkheid om direct de lichtkwaliteit op de werkplek of winkelvloer te verbeteren (los van de besparing in energie- en onderhoudskosten). 

Voorschakelapparaat

Een elektronisch HF voorschakelapparaat in een TL armatuur kan voor een beperking zorgen. Zo zijn niet alle LED TL lampen geschikt voor alle HF voorschakelapparaten. Een andere beperkende factor voor de LED retrofit lamp kan de leeftijd van het voorschakelapparaat zijn. Is een HF voorschakelapparaat circa 15 jaar oud, dan is de kans relatief groot dat deze aan het einde van de levensduur is. In dat soort gevallen adviseren wij onze klanten om LED armaturen toe te passen. 

Noodverlichting

Is uw huidige conventionele armatuur voorzien van noodverlichting? Hou er dan rekening mee dat de LED retrofit lampen mogelijk niet goed functioneren in combinatie met de huidige noodunit.

Subsidie (EIA)

Wilt u met uw investering in LED verlichting in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek, hou er dan rekening mee dat retrofit LED lampen hier niet voor in aanmerking komen. LED armaturen wel, maar alleen als het armatuur aan een aantal criteria voldoet (er zijn eisen gesteld aan o.a. de lumen/watt verhouding en powerfactor van een LED armatuur).

Dimmen

Heeft u bijvoorbeeld halogeenlampen die op een dimmer zijn aangesloten? Hou er rekening mee dat niet alle LED retrofit lampen dimbaar zijn en niet op alle bestaande dimmers goed, of zelfs helemaal niet functioneren.

Levensduur

Brandt uw verlichting 24 uur per dag, en wilt u voor minimaal 10 jaar geen omkijken meer hebben naar uw verlichting? Met een retrofit oplossing gaat dat helaas niet lukken (vaak is het maximaal haalbare 50.000 branduren), maar zijn er LED armatuur oplossingen die nu zelfs tot 100.000 branduren gaan.  

Investering

Met retrofit is de initiële investering vaak lager dan bij een complete vervanging van de armaturen. Ook de leeftijd van een complex en het aantal jaar dat deze nog gebruikt wordt bepaalt vaak hoeveel budget er beschikbaar is en welke keuze daarin gemaakt kan worden.

Al deze zaken (en meer) nemen wij in overweging als wij een plan maken voor de ombouw naar LED verlichting. Bent u op zoek naar een goed en merkonafhankelijk advies voor de ombouw naar LED verlichting? Vraag vrijblijvend onze lichtscan aan!