Maar wat is een ‘L/B waarde’ nu eigenlijk?

L: deze staat voor het percentage van de lichtsterkte na x branduren nog wordt afgegeven door het LED armatuur

B: deze staat voor het percentage van het aantal armaturen welke na x branduren lager is dan L en dus niet de opgeven levensduur/lichtopbrengst zullen halen.

 

Een voorbeeld:

Bij een LED armatuur ziet u bij de specificaties dat de levensduur 50.000 branduren is, met een L/B waarde van L80B10. Wat kunt u na 50.000 branduren verwachten?:

Na 50.000 uur zal dit armatuur nog minimaal 80% van de oorspronkelijk lichtsterkte geven, maximaal 10% van de armaturen zal minder dan de 80% aan licht sterkte geven.   

Maar het kan ook zo zijn dat een LED armatuur van een andere fabrikant ook aangeeft dat hij 50.000 branduren heeft, maar met een L/B waarde van L70B50. Dan is de situatie na deze 50.000 uur anders, nl. Na de 50.000 uur zal dit armatuur nog minimaal 70% van de oorspronkelijk lichtsterkte geven, en 50% van de armaturen zal minder dan de 70% van de initiële lichtopbrengst halen.

Ga bij een LED armatuur dus na welke L/B waarde er gegeven bij de opgegeven levensduur. Het kan u helpen een goede keuze te maken tussen verschillende armaturen / fabrikanten en geeft u de mogelijkheid om een onderhoudsplanning op te stellen voor het vervangen van uw verlichting op te stellen.