Wat is de EIA regeling?

De EIA is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende maatregelen en inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Via de EIA regeling kunt u als ondernemer 54,5% van de investeringskosten (let op, voor LED verlichting zit er wel een maximum aan het investeringsbedrag dat u mag opvoeren, lees hieronder verder) aftrekken van de fiscale winst. 

Komt alle LED verlichting in aanmerking voor de EIA regeling?

Nee, er zijn duidelijke voorwaarden gesteld aan de LED verlichting die in aanmerking komt;

  • Een LED armatuur moet een lichtstroom hebben van minimaal 100 lumen per Watt. Een LED armatuur van 15W met een lichtoutput van 1.600 lumen komt dus in aanmerking. Hetzelfde armatuur met een lichtoutput van 1.400 lumen dus niet;
  • De powerfactor van het LED armatuur moet minimaal 0,90 zijn. De powerfactor van een LED armatuur verteld je of er sprake is van blindstroom (en hoeveel);
  • LED retrofit lampen (zoals LED TL lampen, of LED lampen met een schroeffitting) komen niet in aanmerking voor de EIA regeling. Voor LED TL lampen is er een uitzondering, LED TL lampen met een externe voeding komen (mits ze genoeg licht geven en de powerfactor minimaal 0,9 is) wel in aanmerking, maar in de praktijk komen deze oplossingen nauwelijks voor;

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

  • De investering moet minimaal € 2.500,- zijn;
  • Je kunt niet altijd de volledige investering benutten voor de EIA regeling; voor LED armaturen is er een maximum vastgesteld die is gebaseerd op de hoeveelheid licht dat het LED armatuur levert. € 25,00 per 1.000 lumen kun je opgeven voor de EIA regeling. In onderstaand rekenvoorbeeld lichten we dit verder toe.

Een rekenvoorbeeld

U laat door GRB Verlichting in uw kantoor vijftig TL armaturen vervangen voor energiezuinige LED armaturen. De investering bedraagt € 4.400,- ex BTW. 

Het door ons geplaatste LED armatuur voldoet aan alle gestelde voorwaarden en heeft een lichtoutput van 3.400 lumen. 
Per 1.000 lumen komt € 25,- in aanmerking voor de EIA regeling. 50 armaturen x 3.400 lumen : 1.000 x €25,- = € 4.250,- komt in aanmerking voor de EIA.

Van deze € 4.250,- kunt u via de EIA 54,5% aftrekken van de fiscale winst. 

Wat daarvan uiteindelijk het precieze netto voordeel is hangt af van de belastingpercentages, maar is door de bank genomen circa 13,5% van het bedrag dat in aanmerking komt voor de EIA.

Voor dit rekenvoorbeeld is het netto voordeel dus 13,5% van € 4.250. Op een totale investering van € 4.400,- is uw netto voordeel dus € 573,75.

Wij helpen u graag

Als wij voor u een advies opstellen voor de ombouw naar LED verlichting dan rekenen wij, samen met een besparingsberekening, uit wat uw netto EIA voordeel is. De uiteindelijke aangifte kunnen wij niet voor u doen, maar wij helpen u graag met alle informatie die u hier voor nodig hebt.  

Voor meer informatie of een vrijblijvend lichtadvies op maat kunt u altijd contact met ons opnemen.