Energiebesparende maatregelen

Nederlandse bedrijven met een bepaald energieverbruik (50.000 kWh of 25.000 m3 aardgasequivalenten) moeten energiebesparende maatregelen doorvoeren. Het gaat om energiebesparende verplichtingen waar een investering voor nodig is die binnen vijf jaar wordt terugverdiend. Als leidraad heeft de overheid een erkende maatregellijst beschikbaar gesteld. Het bedrijfsleven heeft daarnaast een ‘informatieplicht’ richting de Rijksoverheid. Bedrijven moeten aantonen dat de erkende maatregelen zijn doorgevoerd.

Ruim 40 jaar specialist

Persoonlijk advies

Scherp geprijsd

Voldoen aan de erkende maatregelen

GRB Verlichting ontzorgt en helpt u aan een aantal erkende maatregelen te voldoen. Wij stellen een gericht plan van aanpak op en voeren dit stap voor stap voor u uit. Dit doen wij voor onderstaande erkende maatregelen:

- Geïnstalleerd vermogen basisbinnenverlichting beperken
- Geïnstalleerd vermogen accentverlichting beperken
- Geïnstalleerd vermogen vluchtwegverlichting beperken
- Onnodig branden van verlichting voorkomen
- Gebruiken van een energieregistratie en -bewakingssysteem

Vrijblijvende inventarisatie


We nemen vrijblijvend de situatie in uw pand op. Dit geeft een goed en volledig beeld van de stand van zaken en dient als uitgangspunt voor de maatregelen en mogelijkheden.

Uitwerking per maatregel


Alle erkende maatregelen gericht op uw elektra installatie worden door ons doorgerekend. Zo heeft u een goed beeld van de consequenties (investering, besparing en terugverdientijd).

Plan van aanpak op maat


Met ons pragmatische en doelgerichte plan van aanpak bepaalt u (ook in overleg met de omgevingsdienst) goed en onderbouwd welke maatregelen voor u van toepassing zijn.

Geïnstalleerd vermogen beperken

Goede start
Een goede start maken we door bestaande verlichting om te bouwen naar of te vervangen voor LED-verlichting. Dit kunnen wij doen voor de basisbinnenverlichting, de accentverlichting en de vluchtwegverlichting. 

Basisverlichting
De basisverlichting kunnen wij verduurzamen en energiezuinig maken. Bestaande armaturen bouwen we om, zodat er LED-verlichting in geplaatst kan worden. Is dit niet mogelijk of rendabel, dan vervangen we het volledige armatuur voor LED-verlichting. Het ombouwen of vervangen levert een energiebesparing van circa 60% op! Hetzelfde geldt voor accentverlichting, wat vaak hallogeenspots zijn. Door deze te vervangen door LED-spots realiseren we doorgaans een energiebesparing van wel 70 tot 80%. 

Noodverlichting
Ook op de noodverlichting is een flinke besparing te realiseren, door deze te vervangen voor LED-armaturen. De nieuwste energiezuinige LED-armaturen hebben een verbruik van slechts 2W en hebben een uitzonderlijk lange levensduur (100.000 branduren). Ook op het onderhoud kan flink bespaard worden. De accutechniek heeft zich in een rap tempo ontwikkeld, waardoor de nieuwe LED armaturen die wij plaatsen zijn voorzien van accu’s die 8 jaar meegaan in plaats van 4 jaar wat altijd de standaard is geweest.

Onnodig branden van verlichting voorkomen

Met slimme verlichtingsoplossingen zorgen we ervoor dat verlichting alleen (op vol vermogen) brandt waar en wanneer dit nodig is. Denk aan toepassingen zoals bewegingssensoren, die zorgen dat het licht automatisch aan gaat als er mensen zijn en automatisch uit gaat als er niemand (meer) is. Ook het bedienen van verlichting op afstand en het beheren van verlichtingssystemen vanaf een centrale plek dragen bij aan het terugdringen van onnodige branduren. GRB Verlichting helpt u graag de juiste innovatie en de beste technieken toe te passen. 

Een energieregistratie- en bewakingssysteem

De rijksoverheid van Ondernemend Nederland omschrijft deze maatregel als volgt:
“borgen van de optimale energiezuinige in- en afstelling van klimaatinstallaties door het automatisch laten registreren en analyseren van energieverbruiken met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS)”

GRB Verlichting kan deze maatregel voor u uitvoeren. In samenwerking met CFP Green Buildings zullen wij met behulp van energiemonitoringssoftware historische data inladen via de slimme meter. Met deze data gaan wij op zoek naar de optimale energiezuinige in- en afstellingen van alle installaties in het pand. Hiervoor gaan wij op onderstaande manier te werk:

Stap 1.
De gegevens van de slimme meter worden ingeladen in onze energiemonitoringssoftware met historische data.

Stap 2.
Wij maken een analyse van deze verbruiksdata.

Stap 3.
Een energieconsulent van CFP Green Buildings en adviseur van ons moederbedrijf Van den Pol Elektrotechniek bezoeken uw pand voor een opname op locatie.

Stap 4.
Van al deze informatie wordt een rapportage opgesteld met daarin de aanbevelingen voor aanpassingen in de afstellingen van installaties. Deze rapportage zullen wij bij u op locatie presenteren. Het doel van de energiemonitoring is om ‘quick wins’ te realiseren; wij zullen aangeven met welke (vaak simpele) aanpassingen er energiebesparingen behaald kunnen worden door bijv. het aanpassen van diverse kloktijden.

Waarom GRB Verlichting?

Ruim 40 jaar specialist

GRB Verlichting verlicht al vele jaren de winkels in heel Nederland.

Persoonlijk advies

Bij ons bent u verzekerd van persoonlijk en deskundig advies van onze experts.

Scherp geprijsd

Onze producten zijn altijd scherp geprijsd en worden uit voorraad geleverd.

In het nieuws