Wiskundetoppers aan het werk

Op universiteiten over de hele wereld worden wiskundetoppers geselecteerd die mogen werken bij CWI. “Zij houden zich hier bezig met wiskundige berekeningen en algoritmes,” vertelt Adam van Arkel, verantwoordelijk voor het technisch gebouwbeheer. CWI is een stichting en actief voor uiteenlopende opdrachtgevers. “De software voor TomTom wordt hier bedacht, net als de algoritmes achter 112.”

Zonder overlast

“Wetenschappers werken erg geconcentreerd en gestoord worden is vervelend,” legt Van Arkel uit. “De monteurs van GRB weten als geen ander hoe zij overlast moeten voorkomen; bij de remplace werken ze snel en zorgvuldig.” De nieuwe verlichting blijkt een schot in de roos. “Er is minder schaduwvorming en door de gekozen lichtkleur raken mensen minder snel vermoeid. Binnenkort voorziet GRB ook 75 kantoorkamers van led. Deze armaturen worden aangestuurd door schakelaars maar zijn al wel voorbereid op bewegingssensoren.”

“Jaren geleden had ik prima ervaringen met GRB. In een vorige functie kwam ik Paul weer tegen. Dat was de basis voor een hernieuwde samenwerking, nu bij het CWI. Opnieuw naar volle tevredenheid.”

- Adam van Arkel

Noodverlichting

Ook de noodverlichting in het pand van het CWI wordt op verzoek door GRB Verlichting vernieuwd en verduurzaamd. Alle huidige noodverlichting gaat eraf en wordt vervangen door LED. De huidige noodverlichting werkt op een accu met een levensduur van vier jaar. De nieuwe LED-noodverlichting heeft een accu die maar liefst acht jaar meegaat. Dat betekent aanzien lagere onderhoudskosten. De duurzame nieuwe verlichting verbruikt daarnaast minder energie. Een mooie win-win! 

Verbinding zorgt voor synergie

Van Arkel is blij met de verbinding tussen GRB en Van den Pol. “Als verschillende expertises via één aanspreekpunt toegankelijk zijn, levert dat zeker synergievoordelen op. Daarom is Van den Pol gevraagd een voorstel te doen voor de vervanging van tien verdeelkasten.”

Hernieuwde samenwerking

Voor Van Arkel staan veiligheid en bedrijfszekerheid voorop. “We zijn volop bezig met een kwaliteitsslag. Eerst is de buitenschil van de gebouwen aangepakt, nu volgt de binnenzijde. Verduurzaming is een belangrijke doelstelling, ook bij de vernieuwing van verlichting.” Daarvoor schakelt CWI GRB Verlichting in. “Jaren geleden had ik prima ervaringen met Paul van der Maas, sales engineer bij GRB. In een vorige functie kwam ik hem weer tegen. Dat was de basis voor een hernieuwde samenwerking, nu bij CWI. Opnieuw naar volle tevredenheid.” Als pilot verving GRB onder meer bij de administratie en in wetenschappelijke ruimtes conventionele verlichting door led. “Recent zijn ook panelen in de bibliotheek vervangen. Van uitval is nu geen sprake meer en de nieuwe armaturen leveren een aanzienlijke energiebesparing op. De terugverdientijd is zelfs nog korter dan verwacht.”

Waardevolle kennis

Op uitnodiging van GRB bracht Van Arkel een bezoek aan het lichtadviescentrum van Signify (voorheen Philips Lighting). “Een prima gelegenheid om inzicht te krijgen in de nieuwste ontwikkelingen. Het leverde waardevolle kennis op voor onze verdere vernieuwing en verduurzaming.”

In het nieuws