Slimme verlichting voor het verminderen van lichthinder

Op het parkeerdek en het parkeerterrein zijn er 100 straatlantaarns van 100W vervangen voor slimme LED armaturen van Lightronics, voorzien van Smartscan sensoren. Alle nieuwe paaltop armaturen zijn voorzien van sensoren die met elkaar in een mesh netwerk zijn verbonden, verdeeld over zes groepen. Bij schemering schakelen de LED armaturen in en gaan op laag vermogen branden. Zodra een auto het parkeerterrein opdraait of een bezoeker het parkeerterrein oploopt, geeft de dichtstbijzijnde sensor het signaal door aan de overige armaturen in zijn groep en gaan deze armaturen naar 100% lichtopbrengst. Het resultaat; de verlichting brandt alleen op vol vermogen wanneer dit nodig is. Dit zorgt voor een besparing van 90% op het energieverbruik en verlaagt de lichthinder voor omwonenden in Leidsche Rijn.  

Circulaire oplossing voor parkeergarage en binnenverlichting

Naast de buitenverlichting is ook de gehele parkeergarage en hoge verlichting in de verkeersgebieden binnen in het ziekenhuis omgezet naar LED verlichting. Op verzoek van het St. Antonius is hier een circulaire oplossing voor gekozen. De bestaande behuizing van de TL armaturen in de parkeergarage zijn hergebruikt en voorzien van een Philips LED oplossing. Het resultaat; meer dan 65% energiebesparing en goed helder, licht. Ook voor de binnenverlichting is een circulaire oplossing gevonden, de bestaande PL pendelarmaturen waren door warmteontwikkeling einde levensduur en kunnen deels alleen worden bereikt met een hoogwerker. Aangezien de armaturen nog maar een paar jaar oud waren met een fraaie ‘look & feel’ is ook voor deze verlichting een circulaire oplossing geboden. Buiten de behuizing en de kap zijn de armaturen volledig nieuw opgebouwd en voorzien van nieuwe grondplaten, fittingen en LED lampen. 

"Slimme sensoren die reageren op beweging, zorgen ervoor dat er alleen licht is waar en wanneer je het nodig hebt."

- Paul van der Maas – GRB Verlichting

Vlekkeloze samenwerking

De samenwerking tussen het Sint Antonius en GRB verliep vlekkeloos. De samenwerking was gemakkelijk en alle werkzaamheden werden naar wens uitgevoerd. De vervanging van de verlichting voor de parkeergarage en parkeerterrein is volledig in samenspraak met parkeerbeheer gegaan. Doordat GRB snel heeft gewerkt en goed communiceerde wanneer er op welke plaats lampen werden vervangen, is er geen last ondervonden van het feit dat GRB aan het werk was in het Ziekenhuis terwijl de parkeergarage en parkeerterrein gewoon in gebruik was.

Esthetisch voordeel

Werken aan duurzaamheid is belangrijk en wenselijk. Maar het resultaat van de werkzaamheden die GRB voor het Sint Antonius heeft uitgevoerd, is niet alleen terug te zien in de kosten. De uitstraling van de parkeergarage en het parkeerterrein is aanzienlijk veranderd sinds de ledverlichting is geplaatst. Alle lantaarnpalen op het parkeerterrein zijn uitgegraven en opnieuw rechtgezet. En waar de oude verlichting na verloop van tijd was vervaagt in kleur en dof was geworden, heeft de nieuwe verlichting éénzelfde, heldere kleur. Het is een monogaam geheel dat er netjes uitziet. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook op het gebied van esthetiek leveren de werkzaamheden een prettig en mooi resultaat op.

Toekomstige werkzaamheden

Het Sint Antonius is tevreden over het werk dat GRB heeft verricht. Er staan meer werkzaamheden op stapel: in 2021 gaan de werkzaamheden om delen van binnenverlichting bij locaties in Utrecht en Nieuwegein om te bouwen naar LED verder. Wederom een stap in duurzaamheid waarbij er alle vertrouwen is in opnieuw een goede en prettige samenwerking met GRB.

In het nieuws