De innovatie van verlichting

Het is bewezen dat daglicht een drastisch effect heeft op ons bioritme. Slimme verlichtingstechniek kan het natuurlijke daglichtverloop stimuleren door geleidelijke verandering in de zogeheten kleurtemperatuur. Biodynamische verlichting volgt het ritme van de dag. Zo bevat het kleurspectrum 's ochtends meer blauw koel licht en 's avonds meer rood warm licht. Naarmate de dag vordert beweegt de verlichting mee van helder en fel naar zacht en donker. Het sterke blauw-witte licht in de loop van de ochtend stimuleert afgifte van het activerende hormoon cortisol, terwijl de verlichting 's avonds de aanmaak van het slaaphormoon melatonine bevordert. 

De verlichting volgt het ritme van de dag en heeft een gunstig effect op de gemoedstoestand van de bewoners.

- Paul van der Maas, GRB Verlichting

Biodynamische verlichting

GRB Verlichting heeft in samenwerking met Van den Pol Elektrotechniek de biodynamische verlichtingstechniek geïnstalleerd in de woonkamers van zorglocatie Oranjestaete van Zorgpartners Midden Holland. "Technisch gezien neemt bij een biodynamische installatie de kleurtemperatuur van het licht af gedurende de dag. Van zo'n 6500 graden Kelvin ('blauw' koel wit licht) in de ochtend naar 3000 graden Kelvin ('rood' warm licht) in de avond," legt Paul van der Maas van GRB Verlichting uit. "De biodynamische verlichtingsarmaturen zijn draadloos met elkaar verbonden en kunnen door middel van een app bediend worden. Wordt de verlichting na uitschakeling weer ingeschakeld, dan zullen de LED armaturen weer het verloop van de dag oppakken met de lichttemperatuur en lichtopbrengst welke correspondeert met dat tijdstip van de dag."

Afspraak maken

Soepel en geruisloos

De installatie van de biodynamische verlichting is voorspoedig verlopen. Bewoners, werknemers en andere aanwezigen hebben nauwelijks iets gemerkt van de werkzaamheden. De aanpassingen vonden soepel en geruisloos plaats op locatie in onder andere Gouda en Boskoop. Op verzoek van de klant maakten GRB Verlichting en Van den Pol Elektrotechniek van de gelegenheid gebruik om de verlichting op andere plekken in de zorginstellingen te verduurzamen, door standaard armaturen te vervangen door LED-verlichting. De reacties en resultaten zijn lovend en positief. 

Ruim 40 jaar specialist

GRB Verlichting verlicht al vele jaren de winkels in heel Nederland.

Persoonlijk advies

Bij ons bent u verzekerd van persoonlijk en deskundig advies van onze experts.

Scherp geprijsd

Onze producten zijn altijd scherp geprijsd en worden uit voorraad geleverd.

In het nieuws