Wellantcollege heeft een uniek schoolklimaat dat gekenmerkt wordt door een persoonlijke benadering, veiligheid en gemeenschapsgevoel. Het leren is toekomstgericht, praktijkgericht en wordt ondersteund met moderne media in een duurzaam ingerichte leer- en werkomgeving. Verlichting speelt daarbij een belangrijke rol. Niet alleen voor het concentratievermogen, ook als sfeerbrenger.

"Onderschat het belang van licht als sfeerbrenger niet."

- Rene de Bruin - Regievoerder Gebouwbeheer

Geen werkdag hetzelfde

”Wij staan voor modern, gevarieerd onderwijs: van koken tot urban green development en van gezonde dieren tot watermanagement,” vertelt René de Bruin. Als Regievoerder Gebouwbeheer is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van alle installaties en gebouwen, samen zo’n 150.000 m2. “Daaronder vallen klaslokalen maar ook gymzalen, kooklokalen, techniekruimtes, kassen en dierenverblijven. Door deze afwisseling is voor mij geen werkdag hetzelfde. Voor elke ruimte zijn bijvoorbeeld specifieke eisen ten aanzien van verlichting.”

Concentratie en sfeer

Verlichting heeft invloed op de concentratie van leerlingen. “Licht draagt ook bij aan de veiligheid in gebouwen. En onderschat het belang van licht als sfeerbrenger niet. Bij de verlichtingkeuze maken wij een afweging tussen al deze elementen. Voor kennisoverdracht is een hoog lichtniveau wenselijk, maar dat kan ten koste gaan van de sfeer. Het luistert dus nauw.”

Kwaliteitsslag

GRB Verlichting is vaste partner van Wellantcollege. “Zij zorgen voor een stapsgewijze kwaliteitsslag van onze verlichting. GRB brengt de consequenties van verschillende opties in kaart. Op basis daarvan maken wij telkens een afweging tussen nut, noodzaak en beschikbare middelen.” Op dit moment is GRB bezig om in hoge ruimtes zoals aula’s en gymzalen de verlichting te vervangen. “Locaties die lastig bereikbaar zijn; daarom kiezen we voor Led. Het vervangen van overige traditionele verlichting door deze techniek zal in de toekomst gefaseerd worden uitgevoerd. Nieuwbouwlocaties worden standaard vanuit duurzaamheid volledig in Led uitgevoerd.” Geen school is hetzelfde. “Toch weet GRB altijd een oplossing te vinden, ook bij de ombouw van verlichting in oudere gebouwen. Bij storingen zorgen zij voor snelle follow-up met minimale overlast.”

Docenten als klankbord

Maatstaf voor De Bruin is de tevredenheid van de eindgebruikers; docenten en leerlingen. “Gelukkig zijn dit kritische klanten,” lacht hij. “Jongeren zijn sensitief voor prikkels; verlichting heeft daar – vaak onbewust – veel invloed op. Toen we op een locatie kozen voor een andere, heldere lichtkleur kwam er direct reactie. GRB zorgt er daarom bij vervanging voor dat de lichtkleur gelijk blijft.”Docenten zijn een belangrijk klankbord voor De Bruin. “Ik ben regelmatig aanwezig op de verschillende vestigingen. Dan hoor je ervaringen uit eerste hand en kunnen we bijsturen als dat nodig is.”

In het nieuws