Voor wie zijn TL lampen wil gaan vervangen voor energiezuinige LEDtubes en door de buizen het bos niet meer ziet hebben wij dit artikel geschreven.

Om de zoektocht de juiste richting te geven stellen wij aan onze relaties altijd eerst onderstaande vraag:    

Van welk voorschakelapparaat is uw TL armatuur voorzien?

Op deze vraag zijn twee antwoorden mogelijk:

1)  Een conventioneel voorschakelapparaat (ook wel ‘conventionele ballast’ genoemd). Deze herkent u aan de losse TL starter die deze armaturen altijd hebben.

De overstap naar LED TL lampen is voor deze armaturen het gemakkelijkst. U hoeft alleen de TL lamp en de starter te vervangen voor de LED TL lamp en meegeleverde LED starter en u gaat gelijk besparen. U kunt kiezen uit de goedkope lijn LED TL lampen, voor een TL lamp met meer licht en een langere levensduur of voor een TL lamp op hoogte (met hoge lichtopbrengst).

2)  Een elektronisch HF voorschakelapparaat (ook wel hoog frequent, of EVSA genoemd).

Ook voor deze armaturen zijn LED TL lampen gemaakt waar u alleen de lamp hoeft te vervangen om te kunnen gaan besparen. Het kan zijn dat u armaturen heeft met dunne TL lampen met een doorsnede van 16mm (de ‘T5’ of ‘TL-5’ lampen), of de standaard TL lampen met een doorsnede van 26mm (de ‘T8’ of ‘TL-D’ lampen).  Er zijn LEDtube vervangers voor HF T5 (TL-5) lampen en LEDtube vervangers voor de HF T8 (TL-D) lampen.

Er is wel een ‘maar’: de LED TL lampen werken niet op alle elektronische voorschakelapparaten. Philips is hier transparant in; zij hebben alle HF LEDtubes getest op de meest voorkomende voorschakelapparaten en deze testresultaten openbaar gemaakt.

Ook al staat uw voorschakelapparaat in deze lijst en is deze compatible dan adviseren wij u uit ervaring om eerst een proef te doen met een paar lampen voordat u volledig overstapt.  

LED TL lampen toe passen na ombouw TL armatuur

Werkt de HF LEDtube niet op uw elektronisch voorschakelapparaat, of zijn uw voorschakelapparaten al richting einde levensduur maar wilt u toch overstappen op LED TL lampen? Dan is er nog de oplossing om uw huidige armatuur om te bouwen (het voorschakelapparaat wordt dan door ons uit het circuit gehaald). Heeft u een TL armatuur waar T8 TL lampen in zaten (bijv. 36W of 58W TL lampen) dan kunt u daar een LEDtube in plaatsen uit o.a. de series; Philips Master LEDtubes T8 HO lange levensduur en Philips Master LEDtubes T8 UO lange levensduur en hoge lichtopbrengst.

Heeft u een T5 TL armatuur maar is het voorschakelapparaat verouderd of niet compatible met de LEDtubes die er leverbaar zijn? Dan heeft Philips daar nu een goede oplossing voor. De Philips Master LEDtube Mains T5 lamp kan alleen worden toegepast na ombouw van het TL armatuur. Als het voorschakelapparaat uit het circuit is gehaald kan de TL lamp één op één vervangen worden voor de LED TL5 lamp.           

Er zijn dus nog best wel een aantal factoren waar u rekening mee moet houden. Graag nemen wij deze vragen van u over. Wij bieden u een gratis ‘LED TL lamp check’ aan om samen met u te bepalen welke LED TL lamp voor u geschikt is.