Over het project

In Medisch Centrum Montfoort vinden inwoners van deze gemeente alles onder één dak: een apotheek, huisartsen, fysiotherapeuten, oefentherapie en nog een aantal specialistische zorgverleners. De impact van nieuwe verlichting blijkt groot, zowel bij de werkzaamheden als uit oogpunt van energiebesparing.

Medisch Centrum Montfoort opende in 2008 de deuren. “De eerste jaren verliepen probleemloos maar daarna ging de verlichting steeds vaker stuk.” “Het waren verschillende types lampen, prijzig en vaak lastig te vervangen. Ook de lichtsterkte nam alsmaar verder af.”

- Huisarts Marjon Oude Ophuis-van Dael

Scherpe prijs, vertrouwd gevoel

Hoog tijd voor actie. Bijkomende drijfveer was een besparing op het energieverbruik. “Een tweetal leveranciers is om een voorstel gevraagd. De keuze viel op Van den Pol Elektrotechniek / GRB Verlichting,” vertelt Ron Haanschoten, eigenaar van ADFYS Fysiotherapie. “Naast hun scherpe prijsstelling speelde zeker mee dat het een grote lokale werkgever is, belangrijk voor het economisch fundament van Montfoort. En dat ze vlakbij gevestigd zijn, geeft een vertrouwd gevoel.”

Niet meer kwijt

Het advies voorzag in vervanging van alle verlichting door Led. Ook de noodverlichting is vervangen door energiezuinige Led varianten. Door de forse nergiebesparing wordt de investering al in vijf jaar terugverdiend. Oude Ophuis: “Eerst is een proefopstelling gemaakt. Die gaf een prima indruk van de nieuwe situatie.

Assistentes waren direct al zo enthousiast dat ze het proefarmatuur niet meer kwijt wilden.” De werkzaamheden namen amper een week in beslag. “In een medische omgeving moet je ongestoord met patiënten kunnen werken,” zegt Leontine van den Hil, Oefentherapeute Cesar. “Daar gingen de monteurs prima mee om. Er was geen overlast en alles werd netjes opgeruimd.”

Optimaal observeren

Afname van lichtkwaliteit gaat geleidelijk. “Het valt daardoor minder op. Maar nu alles vernieuwd is, blijkt het verschil enorm.” Terwijl minder lampen worden gebruikt, tonen metingen een verbetering van 30% – van 500 naar 700 Lux. “De impact van de nieuwe verlichting op onze werkzaamheden is groot,” stelt Oude Ophuis. “Bij medische disciplines is het immers van belang om patiënten optimaal te kunnen observeren.” Ook ondersteunende medewerkers merken het verschil. “Zij geven aan dat ze aan het einde van de dag meer energie over hebben.”

Voorspelbaar verlichtingsonderhoud

De werkzaamheden bij Medisch Centrum Montfoort zijn uitgevoerd door GRB Verlichting. Deze zusteronderneming van Van den Pol maakt verlichtingsonderhoud zowel organisatorisch als financieel voorspelbaar. Basis is meer dan veertig jaar ervaring in duizenden gebouwen. Na een
uitgebreide inventarisatie van de aanwezige armaturen, het gebruik en de klantwensen adviseert GRB een meerjaren onderhoudsplanning en voert deze uit. Onderhoud en vervanging verlopen geruisloos. Tientallen landelijk opererende retailketens vertrouwen GRB het beheer van de verlichting in hun winkels toe. Ook kantoren, distributiecentra en VvE’s zetten deze specialist in voor onderhoud of het vervangen van traditionele verlichting door Led. Dit leidt tot minder energieverbruik, beter licht en minimaal toekomstig onderhoud.

In het nieuws