“Het licht is prettiger en de gebruikers zijn vol lof over de nieuwe verlichting.”

- Pim Koch

Wat is de ervaring van het project?

“Het project is heel soepel verlopen” vindt Koch. Het was voor GRB Verlichting namelijk een uitdagend project, ondanks dat het David de Wiedgebouw een relatief nieuw pand is van nog geen 10 jaar oud.

Wat was de uitdaging van het project?

“De bijna 800 armaturen die moesten worden vervangen waren niet zozeer de uitdaging, maar het plafond dat zich op ruim 17 meter hoogte bevindt”, aldus Koch.

GRB Verlichting kon geen gebruik maken van een hoogwerker, aangezien de bereikbaarheid lastig bleek en de maximale vloerbelasting ontoereikend. Daarom moesten er op meerdere plaatsen in het pand steigers gebouwd worden. De steigers kwamen te staan in delen van het gebouw dat in gebruik was. Daar zat de uitdaging.

“Gelukkig viel de overlast van GRB-Verlichting reuze mee” vertelt Koch. “De steigerbouwers hebben zich goed aan regels gehouden en hebben netjes gewerkt”. “Toen de jongens van GRB verlichting aan de slag konden was de klus zo geklaard”. GRB Verlichting is ongeveer 3 weken bezig geweest met het vervangen van de armaturen.

Waarom werd de verlichting vernieuwd?

Volgens Koch brandde meer dan 50% van de verlichting niet meer. Daar moest dus iets aan gedaan worden. “Aangezien het plafond zo hoog en slecht bereikbaar is, hebben wij gekozen voor de meest duurzame oplossing”. Daarom heeft de Universiteit Utrecht na een proefopstelling gekozen voor een LED downlight van Fagerhult, dat naast een lange levensduur ook zorgt voor goed licht. Zo hoopt de universiteit weer 10 jaar vooruit kunnen met de verlichting.

Wat is de ervaring van het nieuwe licht?

“Ik ben erg blij met het mooie resultaat”, zegt Koch. ‘We hebben ook gekozen voor andere lichtkleur, van 3.000 K naar 4.000 K. “Het gebouw is nu voorzien van een lichtkleur die neigt naar daglicht, waardoor de uitstraling veel opener is. Maar het belangrijkerste; de gebruikers zijn vol lof over de nieuwe verlichting”.

Speelde duurzaamheid een rol?

“Duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen onze universiteit”. Het was dan ook vanzelfsprekend dat Koch samen met GRB Verlichting heeft gekeken wat er bespaard kon worden. Koch is erg te spreken over GRB Verlichting, met name over het advies en het feit dat er zo goed wordt meegedacht. “Zelfs als er iets tegenzit denkt GRB Verlichting goed mee en wordt er meteen gedacht in oplossingen”.

Tot slot vroegen wij Pim Koch of de Universiteit Utrecht in het algemeen tevreden is met de service van GRB Verlichting. Het antwoord van Koch hierop was: “Niet over het algemeen, maar helemaal tevreden”. Wij zijn erg blij met dit compliment van de universiteit. Kortom, GRB Verlichting is erg trots op het resultaat bij de Universiteit Utrecht.

In het nieuws